زندگینامه آتاتورک
وبلاگ علمی مدرسه راهنمایی دکتر محمود افشار

 

مصطفی کمال بسال 1881 در سلانیک چشم بجهان گشود . پدراو علیرضا افندی و مادرش زبیده خانم نام داشتند . مصطفای کوچک بهنگام تحصیل در مدرسة ابتدائی پدرش را از دست داده و مجبور گردید تا بهمراه مادر و خواهرش راه روستای مادریش را پیش بگیرد .او بعد از چند ماه اقامت در روستا به سلانیک نزد خاله اش بازگشته و دیری نپائید که در مدرسة نظام نامنویسی و تحصیل را از سر گرفت . مصطفی در این مدرسه از طرف آموزگارش کمال خوانده شد . مصطفی کمال سپس وارد دبیرستان نظام شهر ماناستر گردیده و با موفقیّت از آن فارغ التحصیل شد .او بعد به استانبول آمده و بتاریخ سیزدهم مارس سال 1899 وارد مدرسه حرب و سپس آکادمی جنگ گردید. مصطفی کمال بتاریخ یازدهم ژانویه سال 1905 و با درجة سروان ستاد از این آکادمی نیز فارغ التحصیل شد . او که بسال 1906 به سوریه اعزام گردیده بود بهمراه دوستانش مخفیانه انجمنی بنام جمعیّت حریّت و وطن تشکیل داد. مصطفی کمال در خلال جنگ امپراطوری عثمانی با ایتالیا بسال 1911 داوطلبانه عازم طرابلس غرب شده و در دفاع از درنه و توبروک شرکت جست . او بعد از ایفای نقش موفقی در خلال جنگ بالکان بین سالهای 1912-1914 بعنوان مستشار نظامی در صوفیّه منصوب گردید .

دیری نپائید که آتش بی امان جنگ جهانی اوّل زبانه کشیده و مصطفی کمال اینبار بعنوان فرمانده گروه آنافارتالار بسال 1915 عهده دار وظیفه ای خطیر گشت . در همین اوان نیروهای ائتلافی در تنگة چاناک قلعه نیرو پیاده کرده و مصطفی کمال با نبوغ نظامی فوق العادة خود موفق گردید تا آنها را شکست بدهد . در این جنگ تاریخی او از ناحیّة سینه مورد اصابت ترکشی قرار گرفت ولی ساعت جیبیش که مانع عبور گلولظ آتشین شده بود جانش را نجات داد . مصطفی کمال بعد از انجام خدمات نظامی بسیاربا امضای متارکه نامة جنگ جهانی اول به استانبول بازگشت . بعد از امضای قرارداد صلح مندرس دول ائتلافی یعنی فرانسه ،انگلستان و ایتالیا با طرح بهانه های متعدد وارد استانبول شدند . آدانا از طرف فرانسویان ،اورفا و ماراش توسط انگلیسیها ، قونیه و آنتالیا نیز توسط ایتـالیائیها اشغال گردید .تقریباً همه جای مام وطن ترک از طرف بیگانگان اشغال گردیده بود .در این میان با رضایت و حمایت دول غربی یونانیان بتاریخ پانزدهم ماه مه سال 1919 وارد منطقة اژه و مرکز آن یعنی ازمیر شدند . در این شرایط نامطلوب مصطفی کمال تصمیم گرفت تا بهمراه تعدادی از دوستانش عازم آناطولی گردد . او و همرزمانش سرانجام موفق گردیدند تا بعد از مسافرت دریائی خطرناکی با کشتی باندرما روز 19 مه پا بخاک سامسون بگذارد .

این روز بعنوان سرآغاز تاریخ جنگ استقلال قبول میگردد . بعد از این وقایع تشکیل کنگره های ارضروم و سیواس اهداف حرکت استقلال طلبانه را تحقق بخشیده و رهبری آنرا به مصطفی کمال واگذار شد .علیرغم اشغال استانبول از طرف نیروهای بیگانه، مصطفی کمال روز بیست و سوم آوریل سال 1920 مجلس ملّی کبیر ترکیّه را در آنکارا تشکیل داد و کابینه ای موقت برای امور اجرائی بنا گذاشت . مجلس ملّی کبیر ترکیّه او را بعنوان ریاست مجلس و کابینه انتخاب نمود .در همین میان یونانیان با استفاده از وضعیت مغشوش کشور بسوی بورسا و اسکی شهیر حرکت نمودند . روز دهم ژانویه سال 1921 نیروهای دشمن توسط حرکت جالبی از سوی عصمت ایننو شکست سنگینی متحمّل گردیدند . یونانیان روز دهم ژوئیه سال 1921 با پنج لشکر خود حملة وسیعی در ساکاریا آغاز کردند . جنگ بزرگ ساکاریا که از 23 اوت بی وقفه تا 13 سپتامبر ادامه یافت سرانجام با شکست حزین دشمن به نقطة پایان رسید . مجلس ملّی کبیر ترکیّه بعد از جنگ مصطفی کمال را مفتخر به دریافت رتبة مارشالی نمود .

تقویم سپیده دم بیست و ششم اوت را نشان میداد که مصطفی کمال فرمان حمله را صادر کرد .روز نهم سپتامبر سال 1922 نیرهای دشمن اشغالگر به دریا ریخته و نابود گردیدند. بدین ترتیب جنگ استقلال ترک برهبری مصطفی کمال پاشا به نتیجه رسیده بود . با امضای قرارداد صلح لوزان بتاریخ 24 ژوئیه سال 1923 تمامی ملل جهان دیگر موجودیت دولتی نوپا در ترکیّه را قبول داشتند . مصطفی کمال روز بیست و نهم اکتبر سال 1923 چهارچوب این دولت نوین را جمهوری اعلام کرد .جمهوریت گرائی ،خلق گرائی ، لائیسیزم ( جدائی دین از سیاست )، انقلاب گرائی ، ملّی گرائی و دولت گرائی شش اصل دیدگاه آتاترک را تشکیل میدهند . مجلس ملّی کبیر ترکیّه با تصویب قانونی بتاریخ شانزدهم ژوئن سال 1934 لقب آتاترک یعنی پدر ترک را باو بخشید. آتاترک رأس ساعت نه و پنج دقیقه صبح دهم نوامبر سال 1938 در نتیجه بیماری کبدی دار فانی را وداع گفت ...

او برای همیشه در قلب انسانها جاودان باقی خواهد ماند .آتاترک بعنوان یک فرمانده پیروزیهای چشمگیری بدست آورده ،بعنوان رهبری مردمی توده ها را تحت تأثیر قرار داده ،بعنوان یک دولتمرد نظامی نوین طرح نموده و سرانجام بعنوان یک انقلابی به تحولاتی ریشه دار در زمینه های اجتماعی ،فرهنگی ،سیاسی و حقوقی جامه عمل پوشانده است . تاریخ از او بعنوان فرزند با شرف ترک یاد کرده و در میان بزرگترین رهبران جهان جای داده است ...روحش شاد باد ...



نظرات شما عزیزان:

shahrzad khanoooom
ساعت16:16---16 آبان 1391
mashalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cheghad matlab!!!!





manam 2 vome rahnamaiiam shoma chandomin?





rasti webet kheili jalebe
پاسخ:متشکرم من کلاس دوم راهنمایی هستم
پاسمی تونم خواهش کنم اگه وب سایت یا وبلاگ دارین منو لینک کنید و تبلیغ کنین متشکر میشم آخه برای مسابقه این وبلاگو ساختم


نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:








تاریخ: سه شنبه 16 آبان 1391برچسب:,
ارسال توسط علی ایمانی

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی
ورود اعضا:

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3
بازدید دیروز : 2
بازدید هفته : 3
بازدید ماه : 6
بازدید کل : 2230
تعداد مطالب : 93
تعداد نظرات : 6
تعداد آنلاین : 1

برای ورود به چت روم ايرانسلی ها کلیک کنید

دریافت كد چت روم

<-PollName->

<-PollItems->

<-PollName->

<-PollItems->