کمپاني مايکروسافت، بزرگترين کمپاني نرم افزار جهان با بيش از 50000 کارمند در کشورهاي مختلف مي باشد.در سال 1975توسط Bill Gates و Paul Allen در واشنگتن آمريکا (ردموند) تاسيس شد. مايکروسافت از تمام وجوه اعم از نرم افزارها، مدارک و ساپورت ها و کالاها براي تمام فعاليتهاي کامپيوتري پيشرفت کرد. از معروف ترين نرم افزار هاي آنان مي توان Windows و Office را نام برد که در همه جاي جهان استفاده مي شوند.
تاريخچه مايکروسافت
"Micro-soft" (کوتاه شده کلمات Microcomputer software) در ابتدا توسط Bill gates و Paul allen در Albuquerque در نيو مکزيکو سال 1975 ايجاد شد، که فعاليت آنان براي گسترش و فروش basic Interpreters براي Altair 8800 بود. سرانجام اين کمپاني توانست حکمفرما تمام Operating سيستم ها شود.

ايجاد کننده کمپاني، Paul allenدر راه براي ملاقات بيل گيتس بود که آن وقت به مجله اي برخورد که حاوي اطلاعاتي در مورد Altair 8800 بود. Altair 8800 اولين microcomputer (کوچکرايانه) بود که وارد عرصه رقابت کامپيوتري شد. چند روزي بعد، بيل گيتس با MITS که سازنده آن ميکروکامپيوتر بود تماس گرفت و آنان را از ساخت نرم افزاري که توسط گروهش با Basic نوشته شده بود مطلع ساخت.
اين نرم افزار براي Altair8800 نوشته شده بود. جالب اينجا بود که نه بيل گيتس و نه پائول آلن تا آن موقع دست هم به Atair8800 نزده بودند. ولي با اين حال، MITS بسيار تمايل به داشتن اين برنامه داشت. بعد از هشت هفته، هنگامي که Gates و Allen به اين باور رسيدند که برنامه به پايان رسيده و آماده انتشار هست، Allen به MITS رفت تا سيستم جديد بيسيک را پرده برداري کند.
Allen تا حالا Altair به دست هم نگرفته بود، با اين حال توانست با موفقيت نرم افزار را ارائه دهد. و همين باعث شد تا MITS برنامه ي آنان را براي Altairplatform خريداري کند. بعد از اين موفقيت Gates دانشگاه (هاروارد) را رها کرد و به دنبال بازار رفت و در نهايت کمپاني Microsoft را تاسيس کرد.
MS-DOS
در آگست سال 1981، بعد مذاکره با DigitalResearch، IBM قراردادي با مايکروسافت براي ورژني از CP/M که براي راه اندازي (اوپراتور) کامپيوترهاي شخصي آتي IBM (PC) بود بسته شد. هر چند مايکروسافت تا آن زمان هيچ سيستم عاملي (OS) نداشت، آنان يک کامپيوتر CP/M که به QDOS معروف است، (Quick and Dirty Operating System) از TimPaterson از کمپاني SCP به قيمت 50,000$ خريداري کردند.

مايکروسافت اسم آن را به PC-DOS تغيير داد. که همين قضيه براي آنان از جهت کپي رايت مشکلات زيادي ايجاد کرد و قيمت آنان نزول پيدا کرد. در اوايل سال 1980 بعد بيرون آمدن BIOS هاي IBM کار مايکروسافت هم دوباره گرفت. و مايکروسافت از فرصت استفاده کرد تا بتواند خود را به حاکم نرم افزارهاي سيستم عامل بازار تبديل کند.
مايکروسافت شروع به هموار کردن و برنامه ريزي کردن سيستم عامل خود براي استفاده در کامپيوترهاي غير IBM کرد و آن را MS-DOS(Microsoft Disk Operating system) ناميد. با شروع بازاريابي براي MS-DOS محصولات کامپيوتر IBM در خطري جدي افتادند. با اين تحول مايکروسافت از يک دست فروش معمولي به يک غول صنعت کامپيوتر تبديل شد.
S/2تا Windows
در سال 1985 مايکروسافت و IBM با هم براي درست کردن و گسترش دادن OS/2 شريک شدند. OS/2 وارد بازار شد با يک سخت افزار که طراحي آن متعلق به IBM بود و PS/2 نام داشت. کمي بعد در فبريه سال 1986 مايکروسافت دوباره به واشنگتن(ردموند) تغيير مکان داد. يک ماه بعد کمپاني عمومي شد و 61 ميليون دلار در $21.00 در هر سهم بدست آورد. (وارد بحث سهام نمي شوم)

درسال 1989، مايکروسافت در Comdex فراخوان انتشار Windows 3.0 را در سال 1991 داد. در 16 مي سال 1991 بيل گيتس به کارمندان مايکروسافت از جدايي از OS/2 خبر داد و از آن به بعد مايکروسافت روي محصول خود Windows و WindowsNTkernel زوم کرد. بعضي از کساني که با ويندوز مخالف بودند سورپرايز شدند و شروع به گفتن آن کردند که مايکروسافت در حال انجام يک فعاليت غلط است.
ولي بعد از انتشار ويندوز ورق برگشت و کاربران OS/2 به سرعت کاهش يافت و کاربران ويندوز با سرعت هر چه تمام تر افزايش يافت و تبديل به بهترين برنامه براي PC شد. بعضي از عقايد بر اين اساس بود که علم دروني ويندوز کرنل رقيب هايش را نابود مي سازد و چنين هم شد. سپس در اين حين کمپاني، نرم افزار Office را منتشر کرد که حاکم تمام در بيزينس شد و تمام رقبا را عقب زد.
مشکلات با تشکيل اتحاديه بين المللي (Antitrust Problems)
در آخر مايکروسافت به يک کمپاني بزرگ بين الملل با دفاتر مختلف در کشور تبديل شد. در هجدهم ماه مي سال 1998 در دپارتمان دادگاهي ايالات متحده آمريکا ، 19 ايلت شروع به مخالف عليه مايکروسافت کردند. آنان بيان کردند که مايکروسافت به صورت غير قانوني با استفاده از قدرت انحصاري خود (Monopoly) در حراج و فروش ويندوز سوءاستفاده کرده است.

در سوم آپريل سال 2000 دادگاه محدوده آمريکا، Tomas PenfieldJackson قانوني براي مايکروسافت تعيين کرد که مايکروسافت مي بايست فعاليتهاي خود را با استفاده از قدرت انحصاري خود به دور از اهداف مبارزه طلبي ادامه دهد. Jackson به مايکروسافت دستور داد تا به دو کمپاني تقسيم شوند، يکي براي توليد سيستم عامل و ديگري براي توليد باقي محصولات. با اين حال مخالفان از مخالفت دست نکشيدند و در آخر مايکروسافت با آنان در خارج از دادگاه نشستي انجام داد.
در ماه جون سال 2001 اتحاديه از دادگاه خواهان بازگشت مايکروسافت به يک کمپاني شد. کمي بعد، در ماه سپتامبر سال 2001 به دستور رئيس جمهور جورج بوش مايکروسافت يکتا شد و نشستي با مايکروسافت در دپارتمان قضاييه آمريکا انجام شد.
اتحاديه اروپا در سال 2004 شروع به مخالفت با متحد بودن مايکروسافت (Antitrust) کرد. در آخر مايکروسافت بسيار ضرر کرد و فرمان به فاش کردن پروتوکل هاي اصليش به رقبا را داد و دستور به توليد ورژني از ويندوز داد که مديا پلير نداشت.
خانه و گروه هاي سرگرمي
مايکروسافت شروع به فروش بازي هاي کامپيوتري که در ويندوز قابل اجرا بود کرد. به عنوان مثال مي توان سري هاي Ageofempires و MicrosoftFlight را نام برد. همچنين آنان چند نرم افزار خانگي مانند دايره المعارف و اطلس با نام Encarta ساختند.

مايکرسافت با انتشار Xbox داخل پيشانه بازار بازي هاي چنديدن ميليارد دلاري که توسط Sony و Nintendo فرمانروايي مي شد، شد. مايکروسافت بازي هاي ويدئويي خود را در اين کنسولگري منتشر مي کند. همچنين مايکروسافت شروع به فروش DigitalVideoRecorder به نام UltimateTV کرد. که براي کاربران اين امکاناتي همچون ضبط 35 ساعت برتامه تلويزيون و ماهواره را فراهم کرد.
خلاصه اي از حوادث و چيزهاي غير مهم (جالب)
• اسم مايکروسافت براي اولين بار در نامه اي که بيل گيتي به آلن نوشته شده بود استفاده شد.

• مايکروسافت در سال 1976 داخل trademark شد.
• در اوايل سال 1980 با همکاري تعداد بسياري از کمپاني هاي مختلف مايکروسافت يک سيستم کامپيوتر خانه به نام MSX درست کرد
• تجارت يونيت مکينتاش مايکروسافت بزرگترين گستراننده نرم افزار مکينتاش بود.
• انتشار MicrosoftBob در سال 1995 سوژه خنده و جک در جهان شد. به خاطر اينکه اصلا فروش نکرد و ناموفق ترين محصول آنان بود.